Todt: "Terug naar luide F1-motoren is sociaal onacceptabel"

De kans dat we ooit nog echt luide motoren in de Formule 1 gaan horen lijkt niet groot. De president van wereldautosportbond FIA, Jean Todt, denkt dat het sociaal onacceptabel zou zijn om weer terug te gaan naar de heerlijke herrie die tot enkele jaren geleden over de circuits schalde.

In 2014 stapte de Formule 1 over van V8-motoren naar hybride V6-turbomotoren en vele fans van de F1, net als mensen in het wereldje zelf, zijn niet bepaald gelukkig met het geluid. Bezoekers aan een Grand Prix kunnen voor de meeste races wel oordoppen gebruiken, met name de jongere gasten, maar juist voor de Formule 1 kunnen die weer opgeborgen worden. 

"Teruggaan naar de luide motoren zou niet geaccepteerd worden door de maatschappij", verklaart Todt tegenover Auto"We hebben de verantwoordelijkheid om een organisatie te runnen die door de wereldwijde maatschappij in de gaten gehouden wordt en die zou dat niet accepteren. Sterker nog, als je zegt 'kom, we gaan terug naar de motoren van tien jaar geleden' zouden veel fabrikanten dat niet ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat minimaal drie van de vier eruit zouden stappen."

Volgens Todt is de stabiliteit rondom de Formule 1-wereld ook erg belangrijk. "Je wilt zoveel mogelijk competitie hebben en je investering kunnen beschermen. Je kunt niet elk jaar in nieuwe technologie investeren, dat is financieel gezien niet haalbaar. Helemaal niet als je je bedenkt dat we al over de kosten van de F1 klagen, kosten die wat mij betreft absurd hoog zijn. Dat is iets waar we tegen moeten vechten."