Paus: ik ben een feilbaar zondig mens

Paus Franciscus is wars van persoonsverheerlijking en heeft zich nog maar eens gepresenteerd als een heel normaal mens. "We mogen niet vergeten dat de idealisering van iemand altijd ook een onderhuidse vorm van agressie is. Wanneer ik word geïdealiseerd, voel ik me aangevallen", zegt de leider van de rooms-katholieke kerk in de nieuwe editie van het weekblad Die Zeit.

Franciscus vindt zichzelf niet bijzonder. "Ik ben - ik wil niet zeggen 'een arme drommel' - maar wel een heel gewone man, die doet wat hij kan. Ook ik ben een feilbare zondaar". De paus vertelde in zijn eerste exclusieve interview in Duitsland dat zelfs hij soms twijfels heeft over het geloof. "Er zijn absoluut donkere momenten waarop ik zeg: 'Heer, dit begrijp ik niet!'. En dat zijn niet alleen momenten van innerlijke duisternis, maar benarde toestanden waarin ik door eigen schuld verzeild ben geraakt."

Franciscus sprak ook, zonder in details te treden, over een "verloofde" die hij in zijn jonge jaren had. "Maar ik dacht niet aan trouwen." Hij heeft ook geen moeite met kritiek op zijn beleid. "Iedereen mag een mening hebben. Dat is legitiem, menselijk en verrijkend".

De uitspraken van de paus zijn opvallend in het licht van het Vaticaanse dogma van pauselijke onfeilbaarheid. Dat werd in 1870 geformuleerd als overerving van de goddelijke onfeilbaarheid van Christus op de eerste paus, de apostel Petrus, en al diens opvolgers.

Paus ziet zich als 'feilbare zondaar'
Paus: ik ben een feilbaar zondig mens (Foto: ANP)