Wilders demonstreert bij Turkse ambassade

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag bij de Turkse ambassade in Den Haag gedemonstreerd tegen de politieke campagne die de Turkse regering in Nederland wil voeren.

De straat was afgezet en er was veel politie en internationale pers aanwezig. Ook was een groepje aanhangers van de anti-islamitische groepering Pegida op de been.

Wilders en enkele van zijn (kandidaat-)Kamerleden, onder wie Martin Bosma en Vicky Maeijer, vinden dat het kabinet niet duidelijk genoeg is tegen Turkije. "Rutte had moeten zeggen: 'jullie zijn persona non grata tot na het referendum"', aldus Wilders.

Wilders demonstreerde kort, maar sprak uitgebreid met de pers. Hij toonde een spandoek met in het Turks de oproep aan de Turkse regering om weg te blijven uit Nederland. De PVV-leider wil niet dat een "dictatoriaal regime" in Nederland campagne voert. Als er toch Turkse ministers komen, dan wil hij dat de Turkse ambassadeur wordt uitgewezen.

Erdogan
De protestactie was gericht tegen de campagne die Turkse ministers onder meer in Nederland willen voeren voor een referendum in april dat de president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. De Turkse regering wil vooral de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen voor een sterkere positie van Erdogan te stemmen.

De Nederlandse regering is tegen dergelijke Turkse manifestaties in ons land. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wil op 11 maart in Rotterdam campagne voeren. Ook in Duitsland is de regering fel tegen dit soort bijeenkomsten.

Wilders demonstreert bij Turkse ambassade
Wilders demonstreert bij Turkse ambassade (Foto: ANP)