Peiling De Hond: PVV omlaag, CDA omhoog

Een dikke week voor de verkiezingen begint er eindelijk wat beweging te komen in de peilingen. De debatten zijn begonnen, er duiken steeds meer politici op in talkshows en op straat en bij bijna alle partijen schuift er nu toch wel iets in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. 

Beginnen we bij de winnaars ten opzichte van de vorige peiling: de winnaars van het RTL-debat, Pechtold en Buma, winnen beiden drie zetels in een week tijd, waardoor het CDA en D66 op respectievelijk 21 en 17 zetels komen (nu in de Kamer: 13 en 12). Meer vreugde op links, want de SP wint 2 zetels en de Partij voor de Dieren 1. GroenLinks verliest een zetel ten opzichte van de vorige peiling, maar ligt natuurlijk nog steeds op koers voor een zeer goede uitslag (van 4 zetels nu naar 17 in de peiling).

Blijkbaar zijn er wat PvdA-stemmers overgelopen naar Roemer en Thieme, want die partij verliest (weer) 2 zetels. Maar de grootste verliezer van de week is de (bij de debatten afwezige) Geert Wilders, die in een week 4 zetels verliest en nu 25 stoelen peilt. De hoogste peilingen voor de PVV kwamen rond de 38 zetels uit. Ook voor Henk Krol is de gifbeker nog niet leeg, want 50Plus verliest opnieuw een zetel. De VVD gaat van 25 naar 24, en moet dus nog wel de PVV voor zich dulden.

Driepartijencoalities zijn er uit deze peiling niet te smeden, want de 3 grootsten (VVD+PVV+CDA) komen tot 70. VVD+CDA+D66+GL lijkt realistischer, en komt tot 79.

We besluiten met de standaard disclaimer bij peilingen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De enige peiling die er echt toe doet, is op 15 maart.