50PLUS hard onderuit in peiling van De Hond

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 50PLUS deze week de grote verliezer is. De partij verloor vier zetels en staat nu op zes zetels. Een deel van die kiezers ging naar de PVV, maar die verloor op zijn beurt weer kiezers aan Forum voor Democratie en VNL, die nu op respectievelijk op twee en een zetel staan. Het CDA en PvdA stijgen beide een zetel naar respectievelijk achttien en twaalf. Voor de rest zijn er geen verschuivingen.

Het heeft er alle schijn van dat de ouderenpartij de tol betaalt voor het gestuntel van lijsttrekker Henk Krol afgelopen week. 50Plus koos ervoor om het verkiezingsprogramma niet door het CBS te laten doorrekenen maar door iemand die wel de gewenste uitkomst kon produceren, al bleek Krol die toch nog verkeerd te hebben geïnterpreteerd.

De AOW-leeftijd terugschroeven naar 65 bleek volgens een Tilburgse onderzoeker alleen betaalbaar als de uitkering niet aan het prijspeil werd aangepast. Dat was natuurlijk ook niet de bedoeling van de partij, en voorzitter Jan Nagel moest eraan te pas komen om uit te leggen dat de koopkracht van AOW'ers toch echt moet worden behouden. Daarmee ontstaat alleen wel een erg groot gat in de financiële haalbaarheid van de plannen, en daar lijkt de kiezer ze nu op af te rekenen.

Het NOS-radiodebat van vrijdag heeft amper electoraal effect gehad. Luisteraars noemden vooral de lijsttrekker van hun partij van voorkeur als winnaar.

De reacties van de kiezers op het begrotingsoverschot verschilde sterk naar de partij van voorkeur. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS reageerden duidelijk minder positief dan die van de andere partijen.

Zwevende kiezers
Bijna driekwart (73 procent) van de kiezers geeft aan dat een of meer andere partijen dan de partij waar ze nu voorkeur aan geeft nog kans hebben op hun stem. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PVV worden dan het meest genoemd (tussen 25 en 28 procent). PvdA en SP volgen met 20 procent. De Partij voor de Dieren wordt door 14 procent genoemd, vooral door degenen die nu de voorkeur geven aan SP en GroenLinks.

Forum voor Democratie en VNL worden door respectievelijk door 9 en 7 procent genoemd. Rond de 15 procent van degenen die nu een voorkeur voor PVV heeft, noemt deze partijen als alternatief.

50PLUS grote verliezer in peiling van De Hond
50PLUS grote verliezer in peiling van De Hond (Foto: ANP)