Turks consulaat Rotterdam pakt paspoorten Gülenaanhangers af

Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die waarvan men denkt dat zij Gülen-aanhanger zijn. Dat meldt Trouw op basis van ooggetuigen en asieladvocaten.

Die zeggen dat zich zeker vier mensen persoonlijk hebben gemeld van wie het paspoort op het consulaat is ingetrokken. Ook sprak de krant een man die erbij was toen het Turkse paspoort van zijn vrouw werd ingenomen. Bij het kabinet zouden de praktijken volgens de krant overigens gewoon bekend zijn, maar zou niet worden bijgehouden om hoeveel mensen het gaat.

"Elke staat heeft de zelfstandige bevoegdheid een paspoort van een eigen onderdaan toe te kennen, dan wel in te trekken", zegt een woordvoerder. Die uitspraak gaat lijnrecht in tegen de algemene houding in de Tweede Kamer, waar men doorgaans roept dat het innemen van paspoorten onmogelijk zou zijn en de mensenrechten zou schenden.

Naast Gülenaanhangers zijn ook Koerden en kritische journalisten het slachtoffer van deze praktijken.

Bij het afpakken van het paspoort kan overigens wel een eendaags paspoort worden uitgegeven. Hiermee kan men dan naar Turkije vliegen. Daar moeten de slachtoffers dan voor de rechter bewijzen dat zij 'onschuldig' zijn. Ze blijven dan tot na het proces in hechtenis. Iets dat wel zes maanden kan duren.

Erdogan paait kiezers met doodstraf (Foto: ANP)

'Verzamelt paspoorten'