SP: Alcohol is veel te goedkoop

De SP wil dat er een einde komt aan de lage prijzen voor alcoholische dranken, zoals goedkope halveliterblikken. Dat werd duidelijk in het Kamerdebat over alcohol met staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.

Woordvoerder Henk van Gerven zette bij de start van het debat twee halve liters bier op tafel, en ook een flesje mineraalwater. Hij vroeg daarna aan de staatssecretaris, wat er duurder was. Echte FOK!kers weten natuurlijk al lang dat 2 halve liters Pitts maar 90 cent kosten, tegen 99 cent voor een fles water in plastic.

Volgens Van Gerven werken de dumpprijzen alcoholmisbruik in de hand, en hij wil dat de staatssecretaris daar een einde aan maakt. Het is nu de taak van de gemeentes om op te treden tegen te lage prijzen, maar die maken nauwelijks gebruik van die mogelijkheid. Verder pleitte hij voor het volledig uitbannen van alcoholreclame, zoals voor tabak ook het geval is. Nu mag alcoholreclame alleen na negen uur worden uitgezonden op tv.

In hetzelfde debat riep het CDA de staatssecretaris overigens op om tabaksetalages te verbieden, en ook sigarettenautomaten in bijvoorbeeld café's en sportkantines.