Franse agenten aangeklaagd om verkrachting en mishandeling arrestant

In Frankrijk worden vier agenten aangeklaagd; ze zouden een 22-jarige man met een wapenstok hebben verkracht. Een van de agenten staat terecht voor de verkrachting, de andere drie voor geweldpleging.

Het voorval vond vorige week plaats in Aulnay-sous-Bois, een stad op zo'n 20 kilometer van Parijs. De man werd aangehouden nadat een identiteitscontrole uit de hand liep. Omstanders hebben de arrestatie gefilmd en op de beelden is te zien hoe de man hardhandig wordt aangepakt. “Je ziet zijn bloed nog op de muur zitten, het is echt smerig”, aldus een getuige.

Aan de zender BFM TV vertelde de man hoe hij bevolen werd tegen een muur te staan. "Ik zag hem met zijn wapenstok. Hij ramde hem in mijn anus met opzet. Ik viel op mijn buik, ik had geen kracht meer." Uit medisch onderzoek bleek later dat de man inwendige anale bloedingen had en met spoed moest worden geopereerd. Volgens zijn advocaat ligt hij nog in het ziekenhuis en heeft de dokter hem twee maanden werkonbekwaam verklaard.

De betreffende agenten zijn geschorst en aangeklaagd. Een agent wordt beschuldigd van verkrachting, zijn drie collega's van opzettelijke geweldpleging. Aan zender Europe 1 vertelt de advocaat van een van de agenten dat het "nooit de bedoeling van zijn cliënt is geweest om het slachtoffer te verwonden. De slag gebeurde volledig onvrijwillig, zonder dat hij zich bewust was van een letsel." Volgens bronnen bij het politieonderzoek was er sprake van 'een horizontale slag met een uitschuifbare wapenstok' waarbij de broek van de man 'per ongeluk is doorboord'.

Rellen

De zaak doet veel stof opwaaien in de Franse wijk. Aanvankelijk werden de agenten aangeklaagd voor verkrachting, maar later werd dit omgezet naar geweldigpleging. Nu wordt er één agent beschuldigd van verkrachting en de drie anderen voor geweldpleging. De wisselende lezing van justitie zorgt voor veel woede en frustratie; inwoners hebben het gevoel dat de zaak in de doofpot wordt gestopt. Honderden mensen zijn de straat opgegaan en ook braken er relletjes uit: het politiebureau werd aangevallen, een wagen werd in brand gestoken en bushokjes zijn vernield. "We doen ons uiterste best om de openbare orde te handhaven", aldus een politiewoordvoerder.

Bruno Beschizza, de burgemeester van dit stadsdeel, heeft opgeroepen tot een transparant en eerlijk proces voor alle betrokkenen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren