Baudet en Piraten niet naar Smurfendebat NOS

De Piratenpartij, Forum voor Democratie en GeenPeil mogen niet meedoen aan het NOS-debat voor de kleine partijen, het zogenaamde Smurfendebat. Voor enkele andere nieuwe partijen is wel plek: Denk, VNL en Nieuwe Wegen mogen wel komen.

Opvallend, omdat die drie partijen op dit moment wel allemaal een gezicht hebben in de Tweede Kamer: Kuzu en Öztürk scheidden zich af van de PvdA en vormden de basis voor Denk; Jacques Monasch verliet eveneens de PvdA en richtte Nieuwe Wegen op en VNL kennen we van de oud-PVV-fractieleden Bontes en Van Klaveren. 

Het NOS-debat vindt plaats op dinsdag 14 maart, de avond voor de verkiezingen. Vroeg op de avond is het de beurt aan de kleintjes, in twee rondes: eerst debatteren Kees van der Staaij (SGP), Henk Krol (50Plus) en Alfred Oosenbrug (NW). Daarna komen Marianne Thieme (PvdD), Jan Roos (VNL) en Tunahan Kuzu (Denk) in actie.

Vanmiddag was ook de loting, inclusief koude en warme ballen, voor het 'grote' debat dat daarna is gepland. De lijsttrekkers van de grote partijen werden voor twee ronden in tweetallen gekoppeld. Zo mag VVD-leider Mark Rutte zijn beleid van de afgelopen jaren verdedigen tegenover de Don Quichotte tegen het economisme: Jesse Klaver. Alexander Pechtold en Emile Roemer zijn het eens over kleinere klassen, maar zeker niet over de toekomst van de zorg; Lodewijk Asscher heeft de eer om de tirades van Geert Wilders te pareren. Ook Sybrand Buma en Gert Jan Segers zijn uitgenodigd.