Kamerdebat Belastingdienst: geen schuldige aanwijzen

De Tweede Kamer gaat zich in een speciaal debat buigen over mogelijke misstanden bij de Belastingdienst rond de beveiliging van gegevens. Volgende week wordt verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over de kwestie aan de tand gevoeld.

Wiebes zei eerder donderdag dat hij gaat uitzoeken of er door de Belastingdienst fouten zijn gemaakt met de beveiliging van financiële en persoonlijke gegevens van belastingbetalers. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, begon al een onderzoek.

Volgens het tv-programma ZEMBLA heeft de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven onvoldoende beveiligd in de periode van 2013 tot 2016.

Het debat van vandaag ging niet alleen over problemen met de beveiliging, maar ook (weer) over de organisatorische problemen en de mislukte vertrekregeling. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) kwam op voor medewerkers van de Belastingdienst die gebruik hebben gemaakt van de uit de hand gelopen vertrekregeling van de organisatie. Volgens Wiebes was de regeling ongelukkig, maar maken de vertrekkers alleen maar gebruik van een 'legitiem recht' dat hen is geboden. 

Het is volgens hem niet de schuld of het probleem van vertrekkers. Hij riep op de loyaliteit van die medewerkers niet in twijfel te trekken. De vertrekregeling pakte tientallen miljoenen euro's duurder uit dan gepland en bovendien liepen de verkeerde mensen weg. Wiebes was niet op de hoogte.

Geen schuldigen zoeken
Staatssecretaris Eric Wiebes is 'onder geen beding' bereid om naar schuldigen te gaan zoeken voor de organisatorische chaos bij de Belastingdienst. Hij wil niet dat er in het ambtelijk apparaat mensen worden aangewezen die verantwoordelijk zouden zijn voor de 'woekerende cultuur' waaruit een compleet uit de hand gelopen vertrekregeling is voortgekomen, waar Wiebes zelf niets van wist.

Wiebes is ervan overtuigd dat er 'geen kwade genius' is en hij wil daarom ook niemand 'ophangen'. De staatssecretaris benadrukt dat hij politiek verantwoordelijk is. "Hoe hard u mij de schuld wilt geven" moeten de Tweede Kamerleden volgens hem zelf weten, zei hij in het debat.

D66, CDA en PVV zijn niet overtuigd en willen toch verdere opheldering. Wiebes ziet niets in een nieuw onderzoek. Tweede Kamerlid Tony van Dijck van de PVV vroeg zich af of vertrekkers gevraagd kan worden de Belastingdienst nog niet in de steek te laten.

Tweede Kamer: debat over Belastingdienst
Tweede Kamer: debat over Belastingdienst (Foto: ANP)