Enschede heeft 25 miljoen euro over voor Twente

De gemeente Enschede heeft een bedrag van 25,4 miljoen euro over voor de verdere redding van FC Twente. Een deel van dat bedrag is een lening, een ander deel een garantstelling voor de Tukkers. Eerder nog was een bedrag van 32 miljoen euro beloofd.

FC Twente heeft geld nodig om niet alsnog failliet te gaan. De club uit Enschede heeft de meeste financiële problemen al overwonnen, maar moet in maart leningen aan ING en XXIII Capital terugbetalen. Die laatste lening kost de club veel aan rente, wat door hulp van de gemeente weg zou vallen.

Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede: "Als wij het pakket van 25,4 miljoen effectueren en de raad gaat akkoord, dan kunnen die leningen worden afgelost en gaan de rentelasten omlaag. Twente heeft nu het geld niet om het totale bedrag te betalen, dus er is geld nodig. Wij zitten er als gemeente nog steeds met 17 miljoen euro in, als Twente in maart niet aan de eisen van ING en XXIII Capital kan voldoen, dan hebben wij ook een probleem. Dus dit is goed voor ons en voor Twente."

De gemeente hoeft voor een minder groot bedrag garant te staan dan verwacht. "Dat het pakket is aangepast heeft simpelweg te maken met het feit dat het beter gaat met FC Twente. Er is minder geld nodig."

De 25,4 miljoen euro bestaat uit de 17 miljoen euro die de gemeente al aan Twente uitgeleend heeft en de leningen aan ING en XXIII Capital. Om te voorkomen dat het kan worden gezien als staatssteun moet FC Twente zelf ook een bijdrage leveren. Naar verwachting wordt de steun later deze maand besproken in de vergadering van de gemeenteraad.