Zanger en bassist John Wetton (Asia) overleden

De Britse zanger, bassist en componist John Wetton is vandaag overleden. Wetton, die bij liefhebbers van progressieve rock vooral naam maakte als de frontman van de supergroep Asia, leed al enige tijd aan kanker.

De op 12 juni 1949 in Willington, Derbyshire geboren John Kenneth Wetton begon zijn loopbaan vanaf de jaren zestig in bands als The Corvettes, The Palmer-James Group, Tetrad, Ginger Man en Mogul Thrash. Met laatstgenoemde band neemt Wetton in 1971 zijn eerste album op. Een jaar later volgt de eerste doorbraak voor de bassist, als Wetton samen met Robert Fripp, Bill Bruford, David Cross en Jamie Muir in de progressieve band King Crimson speelt. Zo is Wetton te horen op de epische albums Larks' Tongues in Aspic (1973), Starless and Bible Black (1974) en Red (1974).

Na het uiteenvallen van King Crimson is Wetton bij diverse projecten betrokken. Zo tourt hij met Roxy Music en is de snarenplukker ook te horen op een tweetal albums van Uriah Heep. In 1977 richt Wetton, samen met Bill Bruford (King Crimson, Yes), Allan Holdsworth (Soft Machine, Gong) en Eddie Jobson (Curved Air, Roxy Music, Frank Zappa) de band U.K. op. In 1980 brengt John Wetton zijn eerste soloalbum uit en speelt daarnaast een blauwe maandag in de groep Wishbone Ash.

Samen met Steve Howe (Yes), Carl Palmer (Emerson, Lake & Palmer) en Geoff Downes (Yes) richt Wetton eind 1980 de progressieve supergroep Asia op. Van hun debuutalbum Asia uit 1982 worden meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht. Na de tegenvallende verkoopresultaten van het tweede album Alpha wordt Wetton in 1983 door Geffen Records uit de band gezet. In 1985 zou de bassist terugkeren in de band Asia. Vanaf het einde van de jaren tachtig musiceerde Wetton regelmatig met Phil Manzanera (Roxy Music) en Alan White (Yes).

Vanaf 1999 maakte Wetton, samen met Carl Palmer, John Young en Dave Kilminster, deel uit van de band Qango. De groep geeft een aantal concerten in het Verenigd Koninkrijk en brengt in 2000 een live-album getiteld Live in the Hood uit. Wetton zou daarna samen met Asia-toetsenist Geoff Downes de band iCon vormen, gevolgd door een reunie van de oorspronkelijke line-up van Asia (Wetton, Downes, Howe en Palmer) in 2006. In 2013 is Wetton te horen als gastmuzikant op het album Grandine Il Vento van Renaissance, een band waarmee Wetton 42 jaar eerder al op het podium had gestaan.

Wetton was ook actief als sessiemuzikant. Zo was de bassist te horen op platen van onder meer Family, Peter Banks, Brian Eno, Bryan Ferry en Ayreon. John Wetton is 67 jaar geworden.