Meisje eet dagelijks ballen haar

Een groep Indiase chirurgen heeft onlangs een nuttige maar bizarre ingreep moeten verrichten bij een tiener uit India. De chirurgen haalden daarbij een enorme haarbal uit de buik van de tiener. Het meisje uit Srinagar, gelegen in de provincie Kashmir, heeft een extreme verslaving waarbij ze grote hoeveelheden haar opeet en met name dat van zichzelf. Dit zeldzame verschijnsel wordt ook wel het Rapunzel Syndroom genoemd.

Het meisje verklaarde dat ze zelden honger heeft gehad, omdat zij dagelijks haar eigen haar in grote hoeveelheden verorberde. Haar verslaving gaat dusdanig ver, dat ze zich in sommige gevallen te goed doet aan het haar van vriendinnen. De Indiase ontwikkelde de merkwaardige gewoonte om haar eigen haar in de mond te houden terwijl ze de haren van andere mensen plukte.

Door de tijd heen had het meisje een enorme haarbal in haar maag verzameld, die wegens gezondheidsredenen dan ook zo snel mogelijk verwijderd moest worden door chirurgen in het SMHS ziekenhuis. De gehele haarbal strekte zich daarbij van de slokdarm tot en met delen van de darmen en woog een kilo.

"Ze is de afgelopen zes jaar verslaafd geweest aan het eten van haar", zo laat dr. Iqbal Saleem, professor aan de Government Medical College in Kashmir, optekenen. De gevolgen waren fysiek zichtbaar, zo stelde hij: "We zagen dat de haarlijn van het meisje zeer onregelmatig was geworden, hetgeen kon duiden op het eten van haar eigen haar. Het meisje lijdt dan ook aan het zeldzame Rapunzel Syndroom. Dat resulteerde in dagelijks overgeven en het niet langer fatsoenlijk kunnen eten van normaal voedsel."

Tenslotte voegde dr. Saleem daaraan toe dat het Rapunzel Syndroom een psychische aandoening is. Het zestienjarige meisje is dan ook opgenomen voor psychiatrische behandeling.