Federer na 7 jaar terug in Australian Open-finale

Tennisser Roger Federer heeft zich voor het eerst in zeven jaar weer geplaatst voor de finale van de Australian Open. De kampioen van 2004, 2006, 2007 en 2010 rekende in een Zwitsers onderonsje af met Stanislas Wawrinka, de kampioen van 2014.

Het werd een prachtig duel tussen Federer, die zes maanden niet in actie kwam door een blessure, en de mondiale nummer vier, Wawrinka. In de eerste set ging het erg lang gelijk op, tot Federer op 6-5 voor het eerst door de opslag van zijn landgenoot kwam en de set pakte. In het tweede bedrijf slaagde Federer er al wat eerder in om de service van Wawrinka te doorbreken en dat leverde hem ook de tweede set op.

Vanaf set drie begon Wawrinka een stuk beter in zijn spel te komen en daar leek Federer flink last van te hebben. Wawa brak hem al vroeg op 1-2 en deed dat gelijk daarna nog eens over, waardoor zijn opponent kansloos was in de set. Beide Zwitsers leverden hun service in de vierde set gelijk in, maar het was Wawrinka die op 4-4 nog eens door de opslag van Federer kwam en zo een beslissende set af kon dwingen. Federer had daarin moeite om op 2-2 zijn servicegame te houden, maar het lukte wel. Hij brak vervolgens gelijk door de service van Wawrinka, waarna hij het niet veel later met een lovegame uitserveerde: 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3.