Cambuur stunt ook tegen Utrecht in beker

Cambuur Leeuwarden heeft voor het eerst in de clubhistorie de halve finale van de KNVB beker bereikt. De Leeuwarders schakelden in de vorige ronde al Ajax uit en ditmaal was de ploeg uit de Jupiler League na strafschoppen te sterk voor FC Utrecht.

Aanvankelijk leek er niets aan de hand voor Utrecht. De Domstedelingen domineerden in eigen huis de eerste helft en kwamen via oud-Cambuurspeler Ramon Leeuwin op voorsprong nadat Yassin Ayoub een hoekschop versierd had. Cambuur had, op een goede poging van Martijn Barto vlak voor rust na, weinig in de melk te brokkelen.

Dat veranderde in de tweede helft toen Ayoub aan het begin van de tweede helft in eigen strafschopgebied Barto neerhaalde en Cambuur een strafschop kreeg. Erik Bakker faalde niet vanaf elf meter, waardoor beide ploegen weer op gelijke hoogte stonden. Vlak hierna verzuimde Utrecht weer op voorsprong te komen toen doelman Leonard Nienhuis een houdbaar schot van Nacer Barazite losliet en Sebastien Haller net te laat was voor de rebound.

Twintig minuten voor tijd kopte Haller een vrije trap van Cambuur bijna in eigen doel, waarna Barto in de rebound scoorde. Vlak hierna scoorde debutant Stefano Lilipaly zelfs bijna de 1-3. Hiermee was het nog lang niet gedaan want een kwartier voor het einde kreeg Utrecht een strafschop na een vermeende handsbal van Omar El Baad, maar scheidsrechter Paul van Boekel draaide dit besluit na het bestuderen van de videobeelden terug. Utrecht probeerde de gelijkmaker te forceren en zag Barazite de paal raken. In de 89e minuut wist Giovanni Troupée alsnog een verlenging uit het vuur te slepen.

Daarin was Utrecht duidelijk de bovenliggende partij, maar Haller en Barazite vergaten de trekker over te halen. Toen Kristoffer Peterson ook nog eens de lat raakte en Utrecht-doelman Jensen een vrije trap van Xander Houtkoop keurig keerde werd het strafschoppen nemen. In de eerste serie van vijf per team misten Leeuwin en Willem Janssen namens Utrecht en Houtkoop namens Cambuur. Farshad Noor had de kans om de Leeuwarders naar de halve finale te schieten, maar verzuimde dit. Peterson schoot hierna de negende Utrechtse strafschop over, waarna Jaime Monteiro het karwei afmaakte en Cambuur voor het eerst in de halve finale van de beker bracht.

Overigens is het niet voor het eerst dat een Leeuwarder club in de halve eindstrijd van de beker staat, want in het seizoen 1960/1961 bereikte Leeuwarden dit resultaat ook al eens. Destijds was Ajax in de halve finale te sterk. Toen VV Leeuwarden terug naar de amateurs keerde werd Cambuur in 1964 opgericht.