Veertien clubs uit Tweede en Derde Divisie krijgen puntenaftrek

De KNVB-licentiecommissie legt veertien van de 54 clubs uit de Tweede en Derde Divisie een straf van drie punten in mindering op. De clubs hebben zich niet gehouden aan de regels omtrent de arbeidsovereenkomsten.

In de Tweede Divisie moeten clubs over acht contractspelers beschikken. In de Derde Divisie gaat het om drie spelers. Slechts twintig clubs voldoen aan alle voorwaarden van de licentiecommissie. De 24 overige clubs voldoen niet aan één of twee voorwaarden en hebben huiswerk te doen. 

"Niemand zal dat leuk vinden. Maar de licentiecommissie heeft gesproken. En daar moeten we het voorlopig mee doen. Zo werkt ons licentiesysteem. Een licentiesysteem dat is ontwikkeld en in werking gesteld door het voetbal zelf; clubs en bond. Zo werkt het in ons voetbal", reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

In de Tweede Divisie is AFC uit Amsterdam de enige die niet voldoet aan de regels. Voorzitter Ad Westerhof: "Wij vinden het prima als er spelers onder contract staan, maar wij willen er niet tot verplicht worden. Bovendien is de regel in grondbeginsel alleen bedoeld voor clubs die promoveren naar de Jupiler League. Dat is er maar één. Wij geven vergoedingen die we keurig opgeven aan de belasting. Met wat de KNVB wil, kom je in ingewikkelde CAO-technische situaties terecht."

Westerhof hoopt dat spoedoverleg tussen de betreffende clubs en de KNVB snel tot een oplossing leidt. "Anders stevent het regelrecht af op een kort geding af", voorspelt de AFC-bestuurder.

De licentiecommissie gaf de clubs uit de Tweede en Derde Divisie eerder tot 1 november de tijd om aan alle voorwaarden te voldoen, een termijn die later verschoven werd naar 13 januari. De commissie gaf toen ook al aan dat er sancties zouden kunnen volgen voor clubs die niet aan de voorwaarden zouden voldoen om zo een eerlijk competitieverloop te kunnen garanderen.

Van der Zee wil in gesprek met de clubs en belangenorganisaties over de uitspraak van de tuchtcommissie. "Ik heb dinsdag al met belangenorganisatie CVTD van de Tweede en Derde divisie gesproken en dat blijf ik doen. Want die herstelde piramide is een sieraad voor ons voetbal, daar is voor geknokt en die is er gelukkig weer. Daar is onze sport mee gediend en daar zijn we trots op. Vandaar het overleg en helpen waar we kunnen, zoeken naar mogelijkheden. Daarvoor is er de KNVB en daarvoor vormen we een collectief van veel meer dan een miljoen mensen."

De betrokken clubs hebben tot 1 februari de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. "De licentiecommissie heeft namelijk onafhankelijk, maar wel in het belang van ons allemaal, gesproken. Zich baserend op de regels die we met elkaar zijn overeengekomen. Het is niet anders", aldus Van der Zee.