Oogartsen willen verbod op consumentenvuurwerk

Negentien mensen zijn door vuurwerkongelukken tijdens de afgelopen jaarwisseling blind geraakt aan een oog. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Bij vijf slachtoffers was het door vuurwerk geraakte oog dusdanig beschadigd, dat het moest worden verwijderd. Na Oud en Nieuw 2015/2016 was dat er slechts één.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) maakte dinsdag de balans op. Uit de cijfers die de beroepsvereniging van oogartsen uit het hele land verzamelde, blijkt dat ook het totale aantal patiënten met oogletsel hoger was dan een jaar eerder: 176 tegen 160. In de jaren daarvoor lag dit aantal steevast boven de tweehonderd.

De oogartsen pleiten naar aanleiding van de cijfers opnieuw voor een verbod op consumentenvuurwerk. "Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en vormt een gevaar voor de samenleving", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Openbare vuurwerkshows
In 2014 besloot de regering de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken te beperken. Eerst mocht dat op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur 's morgens. Dat werd 18.00 uur. Voor de oogartsen is dit niet genoeg. Zij willen dat de overheid alleen nog openbare vuurwerkshows toestaat.

Van de slachtoffers is bijna de helft (46 procent) omstander. De rest van de gewonden stak zelf vuurwerk af. Bij een op de drie gewonden is het letsel blijvend.

Meer mensen oog kwijt door vuurwerk
Meer mensen oog kwijt door vuurwerk (Foto: ANP)