Lokale afdelingen dreigen met boycot PvdA-campagne

De lokale afdelingen van de Partij van de Arbeid in Borger-Odoorn, Stadskanaal en Aa en Hunze (in het grensgebied van Drenthe en Groningen) dreigen met een boycot van de landelijke verkiezingscampagne van hun partij. Ze doen dit als gevolg van een conflict over wind- en zonneparken in het gebied.

PvdA-kamerlid Albert de Vries is de gebeten hond nadat hij eerder deze week betoogde dat er voor een zonnepark, als alternatief voor een omstreden park met windturbines, al een plan klaar had moeten liggen. Hij verweet de regio in het Dagblad van het Noorden een gebrek aan daadkracht, en dat schiet de afdelingen aldaar in het verkeerde keelgat.

Volgens Jan Feiken, campagneleider voor de PvdA in Borger-Odoorn, is de Vries onvoldoende op de hoogte van het solarplan van de Stichting Zonkoloniën, dat dinsdag wordt gepresenteerd. Het is een gevoelige kwestie in de regio, aangezien men bevreesd is voor schaduw- en geluidsoverlast van de groene energievoorziening. De houding van de PvdA in de kwestie wordt door de bewoners van de streek gezien als veel te passief. Feiken: "Mensen pikken het niet. Als we aanbellen in het gebied mogen we blij zijn als we geen schot hagel in de kont krijgen."

De vergunning voor het windpark met 45 windmolens is echter al afgegeven, en minister van Milieu Henk Kamp noemde een afgelopen week aangenomen kamermotie om een bezinningsperiode in te lassen 'onuitvoerbaar', mede omdat het de geloofwaardigheid van de overheid aan zou tasten. Hoe de regio aan zijn groene energie komt, is dus nog even afwachten. De bestuurders van de genoemde PvdA-afdelingen zijn in ieder geval niet van plan om op 28 januari op het partij-hoofdkantoor de 'spiegeltjes en kraaltjes' op te halen voor de landelijke campagne.

'Omwonenden windparken niet serieus genomen' (Foto: ANP)
Groene energie komt met overlast, ook voor PvdA'ers (Foto: ANP)