Dierenmishandeling op filmset; oordeel zelf

De première zaterdag in Hollywood van de film A Dog's Purpose gaat niet door. Dit nadat woensdag videobeelden opdoken waarop te zien is hoe een hond op de set werd gedwongen het water in te gaan waar hij dit niet wilde.

In de video, die al snel viral ging, is te zien hoe een hondentrainer een Duitse herder met veel moeite in het water krijgt. De hond probeert te ontsnappen, maar wordt door de trainer tegengehouden.

Het filmpje zorgde voor een stortvloed aan kritiek op sociale media en van dierenrechtenorganisaties. Ook acteur Josh Gad, die de stem insprak van een van de honden in het verhaal, reageerde: "Ik ben geschokt en bedroefd", liet Gad aan People weten.

A Dog's Purpose vertelt het verhaal van de hond Bailey gedurende zijn leven en zijn relatie met mensen.

Producent Universal besloot tot het afzeggen van de filmpremière om te voorkomen dat het incident de boventoon zou voeren. "We willen niet dat deze film over de mooie relatie tussen mens en dier wordt overschaduwd door het incident", aldus de producent in een verklaring.

De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA, die zelf enige controverse niet onbekend is, heeft na de publicatie van de video opgeroepen de film te boycotten, ondanks excuses van de Zweedse regisseur Lasse Hallström. Die beloofde ook dat er een uitvoerig onderzoek wordt gestart naar het incident. 

Wat vinden jullie? Is dit dierenmishandeling, of wordt er toch misschien een beetje overtrokken gereageerd?


De video in kwestie. Oordeel zelf.