Saoedische vrouwen zijn er klaar mee

Saoedi-Arabië. Een soort IS, maar dan een handelspartner en vrienden van het Nederlandse Koningshuis. Het gezellige land waar af en toe een kop rolt, stenen richting verkrachte vrouwen worden gesmeten en waar je moeder de vrouw kan uitlaten alsof het een hond is. Veel vrouwen uit het islamgekke land zijn dat laatste meer dan zat.

Dankzij de wet, die ervan uitgaat dat de vrouw is ontstaan uit de rib van een man, wordt een vrouw in Saoedi-Arabië beschouwd als bezit. Veel leden van het zwakke geslacht zijn echter helemaal klaar met de geschifte geschriften die meer dan 1400 jaar geleden werden neergepend door een wellicht schizofrene rovershoofdman. Zonder de begeleiding van een man of jongen, mogen vrouwen geen woning huren, geen rechtszaak beginnen, een auto rijden of zelfs maar naar het ziekenhuis gaan om behandeld te worden. Het maakt niet uit of de vrouw ouder, of hoger opgeleid is dan haar persoonlijke uitlaatdienst.. Genoeg dames in het oiierijke land vinden het niet meer van deze tijd.

Reden genoeg om er iets aan te gaan doen. Een aantal tanige tantes zijn een petitie gestart die ervoor zou moeten zorgen dat vrouwmensen boven de 21 jaar voortaan worden gezien en behandeld als onafhankelijke personen, waar een man niets over te zeggen heeft. Deze petitie is inmiddels door 14.000 personen ondertekent.

Een controversieel verzoekschrift in het land waar mannen doodsbang lijken te zijn van blote enkels en vrouwelijke vormen. Een hashtag die aan de actie hangt is helemaal 'viral' gegaan. (Zeer) vrij vertaald betekent de hashtag zoiets als 'Saoedische vrouwen willen het voogdijsysteem afschaffen'. Een aantal twitteraars noemen het gebemoei met hun leven 'erger dan slavernij' of zelfs een gevangenisstraf. Hierbij gaan ze uit van de logica dat een misdadiger na een bepaalde tijd weer vrijkomt, terwijl vrouwen hun hele leven lang worden opgesloten en continu een bewaker om zich heen hebben, simpelweg vanwege het feit dat ze van vrouwelijke kunne zijn.

De laatste tijd verschijnen er leuk bedoelde tekeningen en video's die te vinden zijn via de bewuste hashtag. Saoedi-Arabië is hoofd van de VN-Mensenrechtenraad.