May wil eenheid op weg naar 'harde Brexit'

De Britse premier Theresa May zal een belangrijke speech dinsdag gebruiken voor een roep om eenheid van de Britten. Dat stelt haar woordvoerder in een verklaring op zondag. Volgens Britse media zal May in de speech ook duidelijk maken dat ze kiest voor een zogeheten 'harde Brexit'.

Dinsdag zal de premier een langverwachte toespraak houden voor diplomaten, het brexit-onderhandelingsteam van het Verenigd Koninkrijk en andere betrokkenen. May wil in maart beginnen met de onderhandelingen met de Europese Unie over het vertrek van het land. Tot op heden heeft ze nog weinig gezegd over haar streefpunten aan de onderhandelingstafel.

In de in Britse media uitgelekte speech gaat May voor een volledige Brexit. Volgens The Telegraph zal May zeggen dat het Verenigd Koninkrijk bereid moet zijn om de Europese douane-unie te verlaten, om de vrijhandelsakkoorden met landen buiten de Europese Unie veilig te stellen. Ze wil daarnaast duidelijk maken dat haar land de volledige controle over haar grenzen wil.

Volgens het kantoor van May, dat verder niets zei over een harde Brexit, gaat ze in haar rede benadrukken dat de Britten, die met 52 procent voor een brexit stemde, zich moeten verenigen. De premier wil dat haar landgenoten zich scharen achter gemeenschappelijke belangen zoals de bescherming en verbetering van de rechten van arbeiders. "We moeten af van de verdeeldheid en de taal die daarbij gebruikt wordt. Bewoordingen zoals 'verlater' en 'blijver' en alle bijbehorende beledigingen staan een succes van een brexit in de weg", zal May naar verwachting dinsdag zeggen.

Waarschuwing
De Britse minister van Financiën Philip Hammond heeft gewaarschuwd dat zijn land indien daartoe gedwongen een belastingparadijs kan worden. Hij beantwoordde in de Duitse krant Die Welt am Sonntag de vraag of Groot-Brittannië na de Brexit een belastingparadijs wordt. Hammond zei wel te hopen dat het zo ver niet komt.

"Ik hoop persoonlijk dat we in de Europese hoofdstroom van wetenschappelijk en sociaal denken blijven, maar als men ons dwingt heel anders te zijn, dan moeten we anders worden", aldus Hammond.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei in The Guardian van zaterdag dat Nederland elk handelsakkoord met Londen blokkeert als de Britten straks niet akkoord gaan met strenge belastingregels.

May wil eenheid op weg naar volledige brexit
May wil eenheid op weg naar 'harde Brexit' (Foto: ANP)