'Sander Dekker sloopt havo-onderwijs'

De doorstroom van vmbo'ers naar het havo wordt versoepeld. Nu stellen veel scholen daarvoor aanvullende eisen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de wet, op aandringen van coalitiepartner PvdA en oppositie, zo aanpassen dat dit niet meer kan, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Volgens Dekker zijn de eisen om door te stromen nu te vaak onduidelijk en bovendien per school verschillend. Bovendien ziet hij te veel drempels, die leerlingen ervan kunnen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. Extra eisen stellen aan de leerling vindt Dekker de omgekeerde wereld.

Scholen stellen nu uiteenlopende eisen aan vmbo'ers, omdat het onderwijsprogramma op het vmbo (gemengde leerweg/theoretische leerweg) niet goed aansluit bij dat op het havo.

Op rijksoverheid.nl licht Dekker dit wat duidelijker toe: "We willen dat leerlingen de kans krijgen om hun talent zo goed mogelijk te benutten. Dat kan met een stap naar het mbo, maar het moet ook kunnen met een overstap naar het havo". Voor de aansluiting met het havo-niveau is onder andere wel een zevende vak vereist waar het vmbo er nu maar zes aanbiedt. Tevens wil Dekker de eis ten aanzien van 'zittenblijvers' die het havo-onderwijs nu stelt, onmogelijk maken.

Het is de bedoeling dat vanaf 2019-2020 de eerste leerlingen van deze wet gebruik kunnen gaan maken.

Vmbo'er makkelijker naar havo
Sander Dekker sloopt HAVO-onderwijs (Foto: ANP)