Rover: identificatieplicht in OV buitensporig

Reizigersvereniging Rover heeft ernstige bezwaren tegen het instellen van een identificatieplicht voor internationale trein-, bus- en bootreizigers. Nederland is naar aanleiding van de reis die terrorist Anis Amri door Europa maakte na de aanslag in Berlijn over dit soort maatregelen in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk. Rover vreest rompslomp en wachtrijen, noemt een eventuele identificatieplicht een schending van de privacy en stelt zelfs dat het een averechts effect kan hebben.

Als reizigers zich moeten identificeren om bijvoorbeeld een treinkaartje naar België te kopen, kunnen lange rijen ontstaan bij loketten en controlepunten. "Een ideaal doelwit voor terroristen", stelt Rover. De organisatie heeft de bezwaren donderdag in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Concreet is nog niets besloten over een identificatie- of registratieplicht, maar de oproep ertoe klinkt op meerdere plaatsen en komt ook niet onverwacht. Telkens als een terrorist gebruik heeft gemaakt van een algemeen toegankelijk transport- of communicatiemiddel, rollen de politici over elkaar heen om de mogelijkheden ervan te beperken - waar uiteindelijk vooral de goedwillende Europese burger last van heeft.

Rover: identificatieplicht in OV buitensporig
Rover: identificatieplicht in OV buitensporig (Foto: ANP)