"Kramer kan lullen, maar harder kan hij niet"

Schaatser Sven Kramer werd vrijdag op het Nederlands kampioenschap afstanden op de 10 kilometer verslagen door concurrent Jorrit Bergsma. Eerder had Kramer nog indruk gemaakt met zeges op de 1500 en 5000 meter, maar toch kon hij leven met de nederlaag tegen Bergsma.

"Ik wil altijd winnen, maar voor mij was dit geen race met het mes op de keel. Ik had de 1500 meter nog in de poten en het EK allround van komende week in mijn hoofd, dus reed ik niet een race zoals ik die zou willen."

Bergsma's coach Jillert Anema wilde het daar niet bij laten en gooide eens wat olie op het vuur. "Ik zei tegen Jorrit dat hij hem met 12.53 wel zou hebben. Van Kramer weet je dat hij de rondetijden naar beneden gooit aan het eind, omdat hij denkt dat mensen dan onder de indruk zijn. Het feit is echter dat hij niet harder kan dan 12.53, dus hij kan wel lullen, maar harder kan hij niet", aldus Anema terwijl hij enkele meters naast Kramer stond.

Kramer zelf kon zich er allemaal niet zo druk om maken. "Jillert Anema is wel de laatste voor wie ik schaats, die kan ik niet zo serieus nemen. Hij is vast een goede coach voor Jorrit, maar dan houdt het wel op", klonk het vinnig. Bergsma gaf aan het gevecht liever gewoon op de plek te houden waar het thuishoort: de ijsbaan. "Ik ben niet echt gevoelig voor zo'n 'Koude Oorlog'", aldus de Nederlands kampioen. "Ik ben het wel met Jillert eens dat ik op de 10 kilometer beter ben dan Sven."