Rijkaard: "Ik kom niet terug als trainer"

Frank Rijkaard zal niet meer als trainer aan de slag gaan, zo stelt de oud-international en ex-trainer van Barcelona. "Ik heb andere prioriteiten in mijn leven gesteld."

Rijkaard vertelt in een interview met De Telegraaf over de impact die Johan Cruijff heeft gehad op Barcelona en de regio Catalonië. De oud-international ervoer dat in zijn periode als trainer van Barcelona, tussen 2003 en 2008. "Hij heeft ze trots gegeven. Door als burger zichzelf te zijn en via FC Barcelona als voetballer en coach een heel speciale voetbalcultuur te ontwikkelen. Wat dat betreft heeft Josep Guardiola het heel mooi onder woorden gebracht met zijn opmerking dat Johan de kathedraal gebouwd heeft en dat die door hem en anderen moet worden onderhouden."

Rijkaard was een van de mensen die de taak had de kathedraal te onderhouden. "Daarin zie ik mezelf meer als voorbijganger. Iemand die een rol heeft gespeeld tijdens de overgangsfase van wat Barcelona was en wat het nu is. Een soort van voorbijganger die onder de paraplu van Johan de deur geopend heeft voor jongeren als Pep en Luis Enrique. Oud-spelers die de clubcultuur zelf hebben ervaren en die het nu moeten waarborgen. Ik vind het vooral mooi dat ik onderdeel van zo'n mooi proces ben geweest."

Dat roept de vraag op of Rijkaard nog eens zal terugkeren als trainer. "Ik zal ik het gedachtegoed van Johan niet meer vanaf het veld uitdragen. Ik ben een paar jaar geleden als trainer gestopt, omdat ik andere prioriteiten in mijn leven heb gesteld. Dan bedoel ik bijvoorbeeld dagelijks het opgroeien van mijn kinderen van nabij te ervaren. Zo haal ik geluk vanuit een ander ambitieniveau. Mogelijk dat ik ooit weer open sta voor een functie in het voetbal, maar dan moet ik daar volledig achter staan. Alleen zal dat niet meer als trainer zijn", aldus de oud-speler van Ajax en AC Milan en voormalig trainer van Barcelona en Galatasaray.