Vijfde keer meldpunt vuurwerkoverlast

Opnieuw kunnen mensen terecht bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl om daar overlast van vuurwerk kenbaar te maken. Zaterdag is het digitale loket voor het vijfde jaar open. Het is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van Rotterdam, Den Haag en Groningen.

Het meldpunt brengt in kaart hoe groot de overlast door vuurwerk is. "Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro's aan schade door vuurwerk veroorzaakt en hebben er duizenden mensen last van. Met de meldingen in de hand staan we sterker in de lobby tegen vuurwerkoverlast", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een van de initiatiefnemers.

De door steeds meer gemeenten ingestelde vuurwerkvrije zones is volgens Bonte niet genoeg. Hij vindt dat het afsteken van vuurwerk aan professionals moet worden overgelaten. Vorig jaar telde het meldpunt 89.000 vuurwerkklachten. Hiervan bleken vele klachten echter nep te zijn. Zo waren er in veel compleet verlaten gebieden honderden meldingen binnen te zijn gekomen. Ook op de afsluitdijk was het regelmatig raak, volgens het meldpunt vorig jaar. Ook bleek 97% van de meldingen in Horst vorig jaar nep te zijn.

Er vindt geen enkele controle plaats en vorig jaar gebruikten veel mensen postcodes van lichtbevolkte gebieden om de site een beetje te trollen. Postcode 6305 was hierbij erg populair.

Vijfde keer meldpunt vuurwerkoverlast
Vijfde keer meldpunt vuurwerkoverlast (Foto: ANP)