Zhurova snapt niet waarom Rusland World Cup-finale kwijt is

De voormalige Russische schaatster Svetlana Zhurova begrijpt niet waarom de World Cup-finale van dit seizoen afgenomen is van Chelyabinsk. De ISU besloot het evenement niet in Rusland te houden vanwege het McLaren-rapport over Russische staatsdoping.

"De sporters zijn altijd erg tevreden geweest over hoe grote evenementen als dit in Rusland georganiseerd werden, dus ik snap de reden niet echt", vertelt Zhurova, die tegenwoordig lid is van het Russisch parlement. "De fans waren altijd zeer welkom, zulke evenementen groeiden tot een echte 'happening' voor de hele stad", sprak de olympisch kampioene op de 500 meter van 2006 en wereldkampioene sprint van datzelfde jaar.

"Ik ben heel benieuwd hoe de andere sportbonden hier mee om zullen gaan. Sporters van buiten Rusland zeggen dat ze niet komen, maar dat moeten we nog maar zien. Ik maak me vooral zorgen over onze sporters die rond de wedstrijden steeds de vraag krijgen of ze wel vrij van doping zijn", beklaagt Zhurova zich. "Het is balen, veel mensen in bijvoorbeeld Chelyabinsk hadden zin in dit evenement en door zulke wedstrijden begonnen mensen interesse te krijgen voor een sport die ze eerder nauwelijks kenden." 

Waar de World Cup-finale gehouden gaat worden is nog niet bekend.