'Vingerafdrukken TunesiŽr op truck gevonden'

Op de vrachtwagen die is gebruikt bij de aanslag in Berlijn zijn de vingerafdrukken van de Tunesische verdachte Anis Amri gevonden. Onder meer de Duitse zenders ARD en WDR meldden dat zijn vingerafdrukken op de deur van de truck zijn aangetroffen. Volgens de Berliner Zeitung zaten de vingerafdrukken ook op het stuur. Eerder zijn al identiteitspapieren op zijn naam gevonden. Die zaten in een portemonnee in de cabine van de vrachtwagen.

De Duitse media baseren zich onder meer op bronnen bij de recherche. De autoriteiten hebben de berichtgeving nog niet bevestigd.

De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was de Duitse veiligheidsdiensten maanden geleden al opgevallen. Volgens de Duitse krant Der Spiegel werden de veiligheidsdiensten gealarmeerd tijdens onderzoek naar diverse haatpredikers.  Bij het afluisteren van digitale communicatie bleek dat Anis Amri zich kennelijk aanbood als zelfmoordterrorist. De uitingen waren echter niet hard genoeg om Amri aan te kunnen houden.

Volgens een bron bij de veiligheidsdienst zou de verdachte Tunesiër hebben geïnformeerd hoe hij aan een wapen kon komen. Door de aanslag vielen twaalf doden en tientallen gewonden.

Grenscontroles
Duitsland heeft controles aan de grenzen met Nederland en België in de deelstaat Noordrijn-Westfalen verscherpt naar aanleiding van de aanslag maandag op de kerstmarkt in Berlijn. De politie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In Duitsland is op dit moment een klopjacht gaande op de dader van de aanslag. Inmiddels zijn door de verscherpte controles al twee andere, door de Duitse justitie gezochte personen tegen de lamp gelopen.

'Vingerafdrukken Tunesiër op truck gevonden'
'Vingerafdrukken Tunesiër op truck gevonden' (Foto: ANP)