Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging

Het staat voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan buiten kijf dat de moordenaar van de Russische ambassadeur lid was van de Gülen-beweging, die volgens het staatshoofd ook achter de couppoging afgelopen zomer in Turkije zat. Erdogan brabbelde dat dit onder meer blijkt uit de plek waar de verdachte onderwijs heeft gekregen en uit de relaties die hij onderhield.

De Russische ambassadeur werd maandag doodgeschoten door een Turkse politieagent in burger - die kennelijk door de zuiveringsacties van Erdogan's bewind was geglipt - tijdens de opening van een tentoonstelling in de Turkse hoofdstad. De agent zou tegen de Russische militaire interventie in Syrië zijn geweest.

In verband met de mislukte coup tegen Erdogan zitten momenteel ongeveer 40.000 mensen opgesloten. De autoriteiten lieten woensdag weten dat nog eens 2000 leraren en andere medewerkers van onderwijsinstellingen zijn geschorst wegens mogelijke banden met de vermeende coupplegers. Om die reden zijn in de maanden daarvoor al tienduizenden ambtenaren en militairen en leden van de veiligheidsdiensten ontslagen of geschorst.

Erdogan hint al een tijdje op herinvoer van de doodstraf.

Turkse media hebben een totaalverbod gekregen om over de moord te berichten. Omdat op de site van de NOS de aanslag terug te zien is is de NOS momenteel door Erdogan geblokkeerd in Turkije.

Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging
Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging (Foto: ANP)