'Verwachting screening asielzoekers te hoog'

Er wordt te veel verwacht van de screening van asielzoekers die net het land binnenkomen. Het lukt maar beperkt om signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel of terrorisme. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de zogeheten identificatiestraten, waar asielzoekers worden geregistreerd.

De inspectie concludeert dat de identificatie op een goede manier gebeurt en dat iedereen daarna ook is geregistreerd. Maar hoewel volgens de inspectie "al het mogelijke wordt gedaan" lukt het niet altijd om de ware identiteit van asielzoekers vast te stellen.

Als er vragen zijn over iemands identiteit, dan is er niet altijd genoeg tijd om het goed uit te zoeken. "Stel dat je al tien personen hebt voor nader onderzoek, dan moet je de afweging maken wat het meest belangrijk is. Je moet dus prioriteren", aldus een medewerker.

Alertheid
Betrokkenen zeggen ook dat de politiek niet altijd een realistisch beeld heeft van wat er mogelijk is. "De vraag is of je de terroristen er echt uit haalt. Wel is er meer alertheid", geeft iemand aan.

Het advies van de inspectie is daarom "realistisch" te zijn over de mogelijkheden om signalen te verzamelen.

dentificatiestraten
Overigens zijn de 'identificatiestraten' een belangrijke, maar niet de enige schakel in het hele proces van screening van asielzoekers. "Het is onderdeel van het totaalpakket", aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een reactie woensdag.

Niet alleen wordt gekeken naar de identiteit van mensen, ook worden verhoren afgenomen. Telefoons kunnen worden leeggehaald en bagage wordt gecontroleerd. Ook de inlichtingen- en veiligheidsdiensten proberen de kans zo klein mogelijk te maken dat er een terrorist doorheen glipt.

De Tweede Kamer gaat begin volgend jaar debatteren over tekortkomingen bij de asielcheck, is donderdag besloten.

'Verwachting screening asielzoekers te hoog'
'Verwachting screening asielzoekers te hoog' (Foto: ANP)