12 doden bij aanslag op kerstmarkt Berlijn

De politie in Berlijn meldt dat er een vrachtwagen is ingereden op een kerstmarkt in Berlijn Charlottenburg. Hierbij zijn minimaal 12 personen overleden en zijn er veel gewond geraakt.

Update 06:33 uur:
De man die is aangehouden in verband met de aanslag is waarschijnlijk een Afghaan of Pakistaan. Omdat hij meerdere identiteiten gebruikt staat zijn afkomst niet volledig vast. Hij zou begin dit jaar met de vluchtelingenstroom mee het land in zijn gekomen. 

Update 03:15 uur:
Het aantal slachtoffers is inmiddels opgelopen tot 12 personen. Daarnaast liggen er 48 gewonden in het ziekenhuis waarvan een aantal er slecht aan toe zijn. Volgens diverse Poolse media zou de overleden Poolse bijrijder de oorspronkelijke bestuurder van de vrachtwagen zijn geweest. De eerder in de omgeving aangehouden verdachte zou een Pakistaanse vluchteling zijn die eerder dit jaar in Duitsland was aangekomen.

Update 22:22 uur:
Een overzichtsfoto van de situatie. De vrachtwagen is te zien met veel ziekenwagens er omheen.

Burgemeester Müller spreekt de pers toe bij de Gedächtniskirche. 


Update 21:55 uur:
De bestuurder van de vrachtwagen is door de politie aangehouden, meldt Welt.de. De bijrijder is dood aangetroffen in de vrachtwagen. Volgens burgemeester Müller van Berlijn is de situatie onder controle.

Update 21:40 uur: 
Welt.de bericht dat er een verdachte is aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. De politie van Berlijn verzoekt op Twitter de mensen thuis te blijven en geen geruchten te verspreiden.

Update 21:35 uur:
Volgens Welt.de zou de dader voortvluchtig zijn. Daarnaast zou de politie al enkele dagen aanwijzigen hebben voor een mogelijke aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. Het gaat om een Poolse vrachtwagen met een kenteken uit Gdansk.

Update 21:20 uur:
Volgend Bild en Der Spiegel zouden getuigen een knal gehoord hebben. Dit zou kunnen wijzen op een klapband van de vrachtwagen, en dus niets met terrorisme te maken hebben.  Inmiddels zouden er 9 doden zijn gevallen bij het 'incident'. 

Update 20.57 uur:
De politie gaat uit van een aanslag. Volgens de krant Bild zijn er 2 doden en minstens 50 gewonden.

Later meer.