Amsterdam maakt kunstmeststof van mannenurine

Mannen die in de Heineken Music Hall het toilet bezoeken, dragen vanaf nu ongemerkt bij aan de maak van kunstmest. De urine in de Amsterdamse concerthal wordt opgevangen in een grote tank die, als hij vol is, naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de plasjes omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort.

In de tank gaat zo'n 13.000 liter urine. Drie volle tanks leveren genoeg struviet op voor de bemesting van een voetbalveld. Gemiddeld brengen zo'n drieduizend mannen per evenement een bezoek aan het toilet. Bij het Televizier-Ring Gala werd op 13 oktober zo'n 550 liter bij elkaar geplast, maar dat was niks vergeleken bij het concert van Status Quo op 2 december toen maar liefst 4125 liter urine werd verzameld.

De plas van dames is niet geschikt om op te vangen, omdat er voor hen geen waterloze toiletten zijn. Ook kan het gebruik van wc-papier leiden tot verstoppingen in de opslagtank.

Amsterdam experimenteerde al eerder met de opvang van urine tijdens Koningsdag.

Amsterdam maakt kunstmeststof van mannenurine
Amsterdam maakt kunstmeststof van mannenurine (Foto: ANP)