Koenders met Benelux-partners in Bagdad

Als de Iraakse regering langdurig vrede in het land wil bereiken, moet ze na het verslaan van terreurgroep IS volop inzetten op wederopbouw en verzoening. Alleen door de bevolking stabiliteit te bieden, kan worden voorkomen dat nieuwe extremistische groepen opstaan.

Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag benadrukt in gesprekken met de Iraakse premier Haider al-Abadi en diens minister van Buitenlandse Zaken, Ibrahim al-Jaafari.

Het Iraakse leger probeert met internationale steun op dit moment IS uit Mosul te verdrijven, het laatste grote bolwerk van de terreurgroep in Irak. Eerder werden al Ramadi, Tikrit en Fallujah bevrijd.

,,Het militair verslaan van ISIS is op dit moment cruciaal, maar kan alleen duurzaam zijn als er ook aandacht is voor stabilisatie, wederopbouw en verzoening, inclusief bestuurlijke en economische hervormingen", aldus Koenders in een verklaring. ,,Verandering moet van binnenuit komen, vooral de Iraakse regering is aan zet."

Ongeveer 150 Nederlandse militairen helpen in Irak. Zij trainen daar militairen, maar gaan binnenkort ook troepen aan het front assisteren en adviseren. De Nederlanders nemen echter niet deel aan gevechten.

Koenders reist door de regio met zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoten Didier Reynders en Jean Asselborn. Eerder waren zij in Jordanië.

Koenders met Benelux-partners in Bagdad
Koenders met Benelux-partners in Bagdad (Foto: ANP)