Vervoerspartijen willen minister mobiliteit

Verdere groei van files voorkomen. Goede verbindingen in en tussen de steden. En een minister die de regie heeft over mobiliteit. Dat is de inzet van een nieuwe 'mobiliteitsalliantie' die haar plannen vrijdag presenteert. De coalitie bestaat uit zeven vervoerspartijen.

Mobiliteit kan en moet anders, is de boodschap. Dat kost wel geld: vanaf de komende kabinetsperiode is er minstens een miljard euro extra per jaar nodig om Nederland bereikbaar te houden, vindt het verbond. Daarin zitten onder meer NS, RAI-Vereniging, Transport en Logistiek Nederland (TLN), ANWB en stadsvervoerders GVB, RET en HTM.

Met het aantrekken van de economie groeit ook de mobiliteit. Maar ons systeem kan die groei niet aan, stelt het verbond. De vertraging is elke dag merkbaar op weg, spoor en fietspad, en zal alleen maar toenemen - net als het aantal ongevallen. Bovendien lopen we ook tegen milieugrenzen aan, stelt de coalitie.

De komst van een nieuw kabinet is een prima moment om alle vraagstukken onder de aandacht van de politiek te brengen. De Mobiliteitsalliantie biedt zich vanaf vrijdag aan als gesprekspartner, ook al omdat er keuzes moeten worden gemaakt, stelt ze.

Vervoerspartijen willen minister mobiliteit
Vervoerspartijen willen minister mobiliteit (Foto: ANP)