Voedselbank maakt overuren voor kerst

Voor de harde kern vrijwilligers van de Nationale Voedselbank is het de dagen voor kerst flink aanpoten. Ze maken overuren om alle extra giften te verwerken. Die komen onder meer van particulieren en bedrijven in de vorm van kerstpakketten.

Maar de voedselbanken ontvangen ook extra grote donaties van diverse acties door het hele land. Zo heeft supermarktketen Lidl het hele jaar door statiegeld van klanten verzameld, wat een totaalbedrag van een half miljoen euro heeft opgeleverd. Deze donatie is donderdagmiddag in ontvangst genomen in Huizen. Unilever pakt maandag op het hoofdkantoor de hele dag kerstpakketten in voor voedselbanken. Daarnaast zijn de regionale omroepen momenteel bezig met een grote inzamelingsactie. Vorig jaar leverde dat voor een bedrag van 2,8 miljoen euro aan goederen op. Het is nog de vraag of dit bedrag weer wordt gehaald, aangezien dit jaar zeven omroepen meedoen aan de actie.

"Rond de kerstdagen ervaren wij veel activiteit", zegt woordvoerder Pien de Ruig namens Voedselbanken Nederland. "Alle extra giften worden uiteraard zeer gewaardeerd." Er wordt amper met extra vrijwilligers gewerkt om de drukte op te vangen. Het zijn vooral de vaste krachten, die gemiddeld een à twee dagen per week werken, die hun handen wat langer uit de mouwen steken.

"Bij een actie zoals die van de regionale omroepen worden vooral houdbare levensmiddelen verzameld. Producten die kunnen worden bewaard voor later gebruik", legt De Ruig uit. De opslag van deze producten zorgt voor extra werk.

Voedselbank maakt overuren voor kerst
Voedselbank maakt overuren voor kerst (Foto: ANP)