"Laat fans vuurwapens naar sportwedstrijden brengen"

Zo mogelijk het domste idee ooit komt, misschien niet heel verrassend, uit de Verenigde Staten. Drie politici in de staat Washington hebben daar een voorstel gedaan om het voor fans mogelijk te maken vuurwapens mee een stadion in te nemen als ze een sportwedstrijd gaan bezoeken.

Het wetsvoorstel, hier te lezen, komt er grofweg op neer dat het voor onder meer eigenaren van stadions verboden zou moeten worden om mensen de toegang te ontzeggen als ze een verborgen wapen bij zich hebben. Om het nog enigszins binnen de perken te houden moet men wel over een licentie voor het dragen van verborgen wapens beschikken. Matt Shea, David Taylor en Bob McCaslin, uiteraard Republikeinen, hebben het voorstel ondersteund.

Het zou dan onder meer betekenen dat fans - met een licentie - hun vuurwapen mee mogen nemen naar een gezellig middagje honkbal, voetbal of american football. CenturyLink Field in Seattle is de thuishaven van voetbalclub Seattle Sounders en american footballteam Seattle Seahawks, terwijl de honkballers van de Seattle Mariners op Safeco Field spelen. "We hebben het voorstel nog niet gezien, maar we hebben een duidelijk beleid tegen het dragen van vuurwapens in NFL-stadions", aldus Brian McCarthy, vicepresident communicatie van american footballcompetitie NFL.

Met het oog op de veiligheid lijkt het een goede zaak dat Washington een staat is waar Democraten een meerderheid hebben. De kans dat het wetsvoorstel goedgekeurd wordt lijkt dan ook niet heel groot, net zoals de kans dat dronken en mogelijk aggresieve fans legaal met een wapen in het stadion staan. Vermoedelijk zal in januari over het voorstel gestemd worden.