Zelfrijdende auto wordt apart deel van Google

Google maakt een apart bedrijf voor de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto. Het project wordt verzelfstandigd. Het krijgt de naam Waymo en zal onder moederbedrijf Alphabet vallen. De naam Waymo betekent volgens Alphabet 'een nieuwe weg (way) voorwaarts in mobiliteit (mo)'.

De ontwikkeling van de auto was tot nu toe een project van de geheimzinnige onderzoeksafdeling Google X. Die is er al ongeveer zes jaar mee bezig. De ontwikkelaars hebben vorig jaar een grote test gedaan. Ze lieten een auto zonder stuur en zonder pedalen deelnemen aan het dagelijkse verkeer op de openbare weg in de Texaanse stad Austin.

Het Google-project heeft zware concurrentie van onder meer Uber, Apple en gevestigde autobouwers als General Motors.

Volgens persbureau Bloomberg werkt Google ook aan een concurrent van Uber. Het bedrijf zou voor de taxidienst willen samenwerken met Fiat Chrysler. Bloomberg baseert zich op bronnen rond het project. Het is de bedoeling dat Google een mpv-auto van Chrysler ombouwt tot een semi-zelfrijdende auto. Google zou meer dan honderd omgebouwde Chryslers nodig hebben voor de dienst, die eind volgend jaar zou moeten worden gelanceerd.

Zelfrijdende auto wordt apart deel van Google
Zelfrijdende auto wordt apart deel van Google (Foto: BuzzT)