Staatssecretaris bekogeld met schoenen en drank

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is door demonstranten bekogeld met schoenen en drank. De staatssecretaris was maandagavond op de luchthaven van Charleroi te gast bij een bijeenkomst van coalitiepartner MR.

Bij aankomst werd Francken door tientallen betogers tegengehouden en werd er met schoenen en drank naar de politicus gegooid, meldden Belgische media.

Francken ligt onder vuur omdat hij weigert een visum te verlenen voor een Syrisch gezin, ook al heeft de rechter bepaald dat de Belgische regering dat wel moet doen. Het gezin is bevriend met een Belgische familie die garant wil staan voor de Syriërs en hen zelf ook wil opvangen.

Het hof dreigt met een dwangsom van 4000 euro per dag. De politicus vreest een 'gevaarlijk precedent' en is in cassatie gegaan.

Binnen bij het debat verdedigde Francken zijn beslissing om geen visum af te geven voor het Syrische gezin. Dat zou volgens hem 'een brug te ver' zijn. De staatssecretaris is bang dat er dan meer Syrische vluchtelingen op deze manier naar België proberen te komen.

Belgische staatssecretaris Francken bekogeld
Staatssecretaris bekogeld met schoenen en drank (Foto: ANP)