Wilders legt 'schoon schip' uit en drukt duimzuigerij de kop in

Geert Wilders heeft dinsdag in een interview met De Telegraaf uitgelegd wat hij bedoelt met 'schoon schip maken'. "Ik wil dat er schoon schip wordt gemaakt. Dat we weer baas worden in eigen land en dat we een einde maken aan de tsunami aan vreemdelingen die hier niet thuishoren", zo verklaarde de PVV-politicus.

Zaterdag kondigde Wilders in De Telegraaf aan dat hij premier wilt worden, en dan schoon schip wil maken in Nederland. De afgelopen dagen vroegen veel mensen zich af wat hij daarmee bedoelde. Er werd, zoals gebruikelijk bij uitspraken van Wilders, driftig gespeculeerd. Zou hij rechters ontslaan? Zou hij beginnen met het deporteren van Marokkanen? Het bleek uiteraard niets van dat alles.  In een interview met diezelfde krant verklaart hij zich nogmaals nader en ontkent hij dat er rechters worden vervangen als hij straks misschien aan de macht komt.

"Dat heb ik niet gezegd en ook niet bedoeld. Ik vind wel - en dat heeft de PVV ook eerder voorgesteld - dat rechters niet meer voor het leven moeten worden benoemd. We vinden dat ze na vijf of tien jaar nog eens beoordeeld moeten worden. Mensen met een baan hebben een functioneringsgesprek, want iedereen maakt fouten. Ook rechters. Ik denk dat het niet meer van deze tijd is om ze voor het leven te benoemen."

Voorts wil hij de touwtjes in Nederland weer in handen nemen en dus de bemoeienis vanuit de EU beperken. Daarnaast natuurlijk de stokpaardjes 'grenzen dicht' en 'meer geld naar ouderen en zorg'.

Wilders legt 'schoon schip' uit
Wilders legt 'schoon schip' uit (Foto: ANP)