Oppositie eist openheid over OekraÔne-akkoord

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen openheid van premier Mark Rutte over een akkoord tussen Nederland en de andere EU-lidstaten over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. De partijen concluderen dat er inmiddels een concept-oplossing op tafel ligt voor de bezwaren in Nederland tegen het Oekraïneverdrag.

Zij leiden dit af uit het feit dat de EU-lidstaten een juridisch advies hebben gekregen over het voorlopig besluit. Onder meer CDA, D66, ChristenUnie, SP en 50PLUS willen zowel het vertrouwelijk advies als het akkoord openbaar om een "volwaardig debat" over de kwestie te kunnen voeren. Het debat staat woensdag op de agenda.

De Volkskrant meldde vanmiddag dat de Europese regeringsleiders bereid zijn om een juridisch bindende verklaring toe te voegen aan het verdrag om daarmee de Nederlandse bezwaren weg te nemen. Hierin zou Rutte drie van de vier 'zorgpunten' hebben weten op te nemen, namelijk: de samenwerking op het gebied van veiligheid verplicht lidstaten niet tot garanties voor militaire hulp, de lidstaten mogen beperkingen op blijven leggen aan het aantal Oekraïners dat in hun land woont of werkt en tot slot zal het Oekraïneverdrag de lidstaten geen extra geld kosten. 

De genoemde aanvullingen zijn geen wijzigingen in het verdrag, maar een verduidelijking van de inhoud die problemen met de interpretatie moet wegnemen. Ingewijden noemen de door Rutte gerealiseerde aanvulling 'een politieke prestatie van formaat'.

Het is de bedoeling dat de EU-lidstaten donderdag op een top in Brussel de knoop doorhakken.

Oppositie eist openheid over Oekraïne-akkoord
Oppositie eist openheid over Oekraïne-akkoord (Foto: ANP)