Braziliaanse 'topclub' Internacional voor het eerst gedegradeerd

Het zijn sombere tijden voor de vele fans van de Braziliaanse topclub Internacional. De voetbalclub sloot zondag een zeer slecht seizoen af en de grootste vrees van de fans werd werkelijkheid: voor het eerst in het 107-jarig bestaan degradeerde de club uit Porto Alegre uit de hoogste Braziliaanse divisie.

Op de slotdag stond een duel met Fluminense op het programma en dat moest gewonnen worden. Ook moest concurrent Vitória verliezen van kersvers kampioen Palmeiras en hoewel dat gebeurde, ging het toch fout. In Rio de Janeiro kwam Internacional halverwege de tweede helft op achterstand. De gelijkmaker van Gustavo Ferreiras in de 88e minuut kwam te laat om de ploeg nog te redden. 

Opvallend is dat Internacional internationaal meer succes kende dan nationaal. De Braziliaanse competitie werd in de jaren '70 drie keer gewonnen en sindsdien nooit meer, maar in de afgelopen tien jaar waren er wel internationale successen: de club won de Copa Libertadores - de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League - in 2006 en mocht daardoor meedoen aan het WK voor clubs, waar Barcelona verslagen werd.

In 2008 pakte de club de Copa Sudamericana, twee jaar later gevolgd door nog een zege in de Libertadores. In het staatskampioenschap van Rio Grande do Sul is de club wel nog altijd oppermachtig: sinds 2001 wist alleen aartsrivaal Grêmio in totaal drie keer de titel uit handen van Internacional te houden.

Internacional was één van vijf clubs die nog nooit gedegradeerd waren: Cruzeiro, Santos, Flamengo en São Paulo zijn nu nog over.