Wereldtitel voor Kromowidjojo, estafette pakt WK-zilver

Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK kortebaanzwemmen in Windsor de wereldtitel op de 50 meter vrij met succes verdedigd. De Nederlandse pakte al haar 12e wereldtitel in het zwembad: drie op de langebaan, negen op de kortebaan.

Kromowidjojo tikte in de finale aan na 23,60 seconden en daarmee was ze oppermachtig. Silvia di Pietro uit Italië had precies 0,30 seconden meer nodig en tikte als tweede aan. Het gat tussen Kromowidjojo en Di Pietro was overigens groter dan het gat tussen Di Pietro en de zevende plek, waar 24,05 voor nodig was. Madison Kennedy uit de VS pakte met 23,93 het brons.

Voor Kromowidjojo was er eerder op de avond ook al enig succes. Op de 4x50 meter vrije slag raakte Nederland de wereldtitel kwijt, maar onder meer dankzij een fenomenaal staaltje sprinten van Kromowidjojo was er alsnog zilver. Slotzwemster Kim Busch leek even op weg naar een daverende stunt, maar ze kon de Canadese Penny Oleksiak toch niet van zich af houden, waardoor het thuisland het goud pakte. Italië eindigde als derde.

Nederland sluit het WK in Windsor af met een achtste plek in de medaillespiegel: twee keer goud, drie keer zilver en één keer brons.