Appen en bellen op de fiets eindelijk verboden

Het gebruik van sociale media en het met de hand bedienen van een mobiel apparaat op de fiets wordt eindelijk verboden. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet die het vasthouden van het mobieltje tijdens de rit verbiedt. Dat meldt het AD.

Het duurt helaas nog wel tot volgend jaar voordat duidelijk wordt wanneer het verbod kan ingaan en hoe hoog de boete zal zijn. De komende tijd volgen nog onderzoeken naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. Met de gegevens van die onderzoeken wil de minister een verbod onderbouwen.

De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.

Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar speelt mobiel gebruik door de fietser een rol. In meerdere landen is telefoongebruik op de fiets daarom ook verboden.

Een verbod zou gelukkig ook volwassenen treffen. Deze groep maakt evengoed gebruik van de telefoon op de fiets. Zelfs als zij kinderen vervoeren en over zeer drukke wegen rijden.

Appen op de fiets eindelijk verboden (foto: ANP)
Appen op de fiets eindelijk verboden (foto: ANP)