Dode en gewonde door omvallen verkeersportaal op A9

De snelweg A9 (Amstelveen - Diemen) is dicht nadat bij de afslag Gaasperplas een portaal is omgevallen. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen.

Het gevaarte, waarop bewegwijzeringsborden en matrixborden zijn bevestigd, zou op een auto terecht zijn gekomen, meldt de ANWB. De snelweg is in beide richtingen dicht. Op het andere deel van de weg zijn wegwerkzaamheden bezig. Onduidelijk is of er een verband is.

De politie kan alleen zeggen dat er een ongeluk is gebeurd waarbij meerdere gewonden zijn gevallen.

Update 11.25 uur:
Na het dodelijke ongeluk zaterdagmiddag op de A9 bij Amsterdam is iemand aangehouden. De man bestuurde een van de twee werkvoertuigen die bij het ongeval waren betrokken. Inmiddels is wel duidelijk dat het hele verkeersportaal met alle matrixborden eraan naar beneden is gekomen.

De aanhouding betekent niet per se dat de man al concreet ergens van wordt verdacht, maar het is bij ongevallen niet ongebruikelijk. De politie heeft tot zondagochtend op de snelweg zelf onderzoek gedaan, met de arbeidsinspectie. Ter plekke is de politie klaar maar de snelweg is rond 10.30 uur nog steeds gesloten. Rijkswaterstaat voert nog enkele controles uit.

Voorlopig is duidelijk dat er twee werkvoertuigen op de snelweg bezig waren met werkzaamheden. Het portaal kwam op een van deze werkvoertuigen terecht en op een passerende personenauto met daarin een vrouw uit Weesp die om het leven kwam. De bestuurder van een van de werkvoertuigen, een 63-jarige man uit Zutphen, raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Overigens heeft de politie iedereen bedankt die zaterdagmiddag door het ongeval lang in de file heeft gestaan. Op Twitter laat de poltiie weten: "U heeft zich zeer netjes gedragen, dat mag ook eens gezegd worden.''

Update 07.55 uur:
De snelweg A9 Amstelveen richting Diemen is na het knooppunt Holendrecht nog steeds dicht. De auto van een 40-jarige vrouw uit Weesp raakte bedolven en de vrouw overleed ter plekke. Een 63-jarige man uit Zutphen liep verwondingen op.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Een werkvoertuig zou volgens Rijkswaterstaat tegen het gevaarte zijn gereden, waarna de verkeersportaal omviel en op de weg terecht kwam. Politie en arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Verkeer richting Amersfoort kan omrijden via de A2, A10 en A1.

Update 22.25 uur:
Het onderzoek naar het dodelijke ongeval met het verkeersportaal op de A9 gaat vermoedelijk tot na middernacht duren. De politie zegt dat nog altijd onduidelijk is hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

De weg is in de richting van de A1 afgesloten in verband met het onderzoek. De andere weghelft was al dicht vanwege werk aan de weg.

Volgens Rijkswaterstaat is het ongeluk waarschijnlijk veroorzaakt door een voertuig dat betrokken was bij de wegwerkzaamheden. Een werkvoertuig zou tegen het gevaarte zijn gereden, waarna het omviel en op de weg terecht kwam.

Update 19.30 uur:
Twee voertuigen kwamen in botsing met het portaal. In de ene auto viel een dode, in de andere raakte iemand gewond. Deze persoon is door de brandweer bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.