'IS-vlag is normale vlag voor moslims'

Jaoud A., een van terreur verdachte Rotterdammer van het Marokkaanse ras, is gister ondergebracht in de woonstede van Mohamed B. in Vught, meldt zijn broer Bilal. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Bij een huiszoeking tijdens de aanhouding van Jaoud werden een kalasjnikov met twee volle magazijnen, zwaar vuurwerk en een vlag van Islamitische Staat (IS) aangetroffen in het pand.

Broer Bilal begrijpt helemaal niets van alle ophef. Volgens hem is het heel normaal om een vuurwapen in huis te hebben. Ook de IS-vlag is volgens Bilal heel normaal en gebruikelijk voor moslims om voorhanden te hebben.

Bilal, die in eerste instantie dacht dat de eer voor hem zou zijn, omschrijft zijn broer verder als ‘een schijtert’ die niets durft. De vrouw van Jaoud werd ook opgepakt op haar werk. Zoals gebruikelijk in de islamitische leer praat zij niet met vreemde mannen, dus daar wordt de politie niet veel wijzer van.

Bilal wilde wél graag praten omdat hij allemaal verkeerde informatie hoort op het nieuws over zijn broer. Ook laat Bilal weten dat hij het stempel terrorisme maar oneerlijk vindt: “die mensen in de Staatsliedenbuurt, van de Mocro-maffia, worden toch ook niet gezien als terrorist?” stelt hij.