Nederland Europees kampioen rolstoelhandbal

De Nederlandse gehandicaptensport heeft weer een mooi succes te vieren. In Zweden heeft Nederland de Europese titel in het rolstoelhandbal geprolongeerd. Een apart toernooi voor mannen en vrouwen is er niet: het door de Europese handbalbond georganiseerde toernooi is voor gemengde teams.

Net als vorig jaar stond Nederland in de finale tegenover Portugal. Destijds werd het in St. Pölten in Oostenrijk 14-11 voor Nederland, dit keer was het in het Zweedse Sölvesborg geen moment spannend. Bij rust stond Nederland al met 9-2 voor, wat in de tweede helft nog uitgebreid werd naar 19-10. In de finale kwam iedereen in actie.

Trainer en speler Bart Neeft was voor de wedstrijd al zelfverzekerd: "In de laatste groepswedstrijd hebben we vanmorgen wat dingen uitgeprobeerd op tactisch gebied en voor de finale wisten we wat we wel en niet konden doen", sprak hij. Het groepsduel met Portugal eindigde donderdag nog in 15-15, maar de lessen werden voor de finale dus goed gebruikt. 

Zweden pakte voor eigen publiek het brons door Italië met 13-7 te verslaan. Het EK rolstoelhandbal is nog relatief jong en het aantal deelnemers is nog beperkt: dit keer deden er vier landen mee.