Oudste coffeeshop Amsterdam moet dicht

Coffeeshop Mellow Yellow, die in 1972 de deuren opende aan de Amsterdamse Weesperzijde, moet per 1 januari sluiten. De shop ligt namelijk te dicht bij een school. Om dezelfde reden moeten nog zeven andere zaken dicht, meldt het Parool.

Het besluit van burgemeester Eberhard van der Laan is het gevolg van een vijf jaar oude afspraak met toenmalig minister Ivo Opstelten. Amsterdam hoefde de omstreden wietpas, waardoor alleen ingezetenen hasj en wiet zouden mogen kopen, niet in te voeren. Hierdoor konden toeristen de coffeeshops blijven bezoeken. De voorwaarde was dat aan het zogenaamde afstandscriterium zou worden voldaan.

Dat criterium houdt in dat er geen coffeshops mogen zijn op minder dan 250 meter van een middelbare school of mbo. Van der Laan wil zich aan de afspraak met Opstelten houden, ondanks oproepen van criminologen om geen extra shops te sluiten. De toegenomen drukte in de overgebleven zaken zou namelijk straathandel in de hand werken.

Twintig jaar geleden waren er circa 350 coffeeshops in de hoofdstad. Daarvan is inmiddels bijna de helft weg. Sinds 2011 werd 55 shops sluiting aangezegd.

Naast Mellow Yellow gaat het in deze sluitingsronde om Biba in het centrum, High Time en Lucifera in stadsdeel West, De Kroon 3 in Zuid en De Graal in de Pijp. Laatstgenoemde is bekend om de spontane muzieksessies in de kelder.