Klimaatscepticus wordt Trumps milieuchef

Het beoogde nieuwe hoofd van het Amerikaans agentschap voor milieubescherming is een man die herhaaldelijk rechtszaken tegen deze instantie begon. Donald Trumps team maakte donderdag bekend dat de aankomende president de Republikein Scott Pruitt heeft gevraagd de Environmental Protection Agency (EPA) te leiden.

In een verklaring maakte Trump nog eens duidelijk dat economische belangen voor hem boven milieuregels gaan: "Voor een te lange tijd heeft de EPA geld van belastingbetalers besteed aan een ontspoorde anti-energie-agenda, die miljoenen banen heeft vernietigd en ook onze geweldige boeren en veel andere bedrijven en industrieën bij elke gelegenheid ondermijnt."

Pruitt is momenteel baas van justitie in Oklahoma. Namens die staat probeerde hij tevergeefs via de rechter diverse milieu-eisen van de EPA van tafel te krijgen. Het ging onder meer over bindende normen voor het verminderen van de CO2-uitstoot van kolencentrales.

Hollywoodacteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio had woensdag overigens een ontmoeting met Trump en zijn team. Hij trachtte ze ervan te overtuigen dat het richten op duurzame energie juist miljoenen banen kan opleveren.

Criticus milieubeleid chef milieubescherming
Klimaatscepticus wordt Trumps milieuchef (Foto: ANP)