Stille elektrische bussen krijgen trambel

Eindhoven krijgt de grootste vloot elektrische bussen van Nederland. In de stad rijden vanaf zondag 43 elektrische bussen rond. Het is een stap naar 2025. In dat jaar moeten bussen in het openbaar vervoer helemaal geen schadelijke uitlaatgassen meer uitstoten.

De elektrische bussen zijn zo stil dat andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers, ze niet horen aankomen. Een ouderwetse oplossing bood uitkomst. "We hebben voor de veiligheid van de andere weggebruikers een trambel moeten installeren", zegt regiodirecteur Juul van Hout van busbedrijf Hermes.

De bussen kunnen maar een beperkte afstand kan afleggen. Op een volle accu komt de bus niet verder dan 80 kilometer. Met een supersnelle laadtechniek en een roulatiesysteem voor de buschauffeurs moet dat probleem worden omzeild.

Op de remise in Eindhoven staan 43 laadpunten waar bussen via het dak contact maken met de lader en binnen een half uur weer een volle accu hebben. Hermes houdt bovendien enkele elektrische bussen achter de hand voor als een bus onverwacht snel leeg raakt.

De elektrische bussen worden vanwege de kortere afstanden ingezet in het stadsvervoer in Eindhoven. Voor het streekvervoer gebruikt Hermes schone-dieselbussen.

Stille elektrische bussen krijgen trambel
Stille elektrische bussen krijgen trambel (Foto: BuzzT)