Bezwaar tegen grootste zonnepark om spin

Een spinnetje van ongeveer een centimeter groot dreigt plannen voor de grootste zonnecentrale van de Benelux in de war te sturen. Belgische natuurverenigingen maken bezwaar tegen aanleg van het zonnepark in Lommel, omdat op de beoogde locatie zeldzame lentevuurspinnen leven.

De organisaties vrezen dat het plaatsen van de zonnepanelen nadelig zal uitpakken voor het leefgebied van de bijzondere spin, waarvan de mannelijke exemplaren met hun rode achterlijf met zwarte stippen wel iets weg hebben van lieveheersbeestjes. Ze komen ook in Nederland voor, met name op de Veluwe.

De werkgeversvereniging van Belgisch Limburg en de lokale Kamer van Koophandel zijn bijzonder geërgerd over het "hemeltergend groen protest". Ze wijzen erop dat het park juist gunstige gevolgen heeft voor het milieu, omdat het zo'n 25.000 huishoudens van schone energie kan voorzien.

Of de spinnen echt last hebben van zonnepanelen, is niet bekend. Toch wordt in de plannen rekening met de diertjes gehouden. Zo worden sommige zonnepanelen "in een niet ideale opstelling geplaatst, zodat de spinnen beter kunnen kruipen."

Bezwaar tegen grootste zonnepark om spin
Bezwaar tegen grootste zonnepark om spin (Foto: ANP)